pühapäev, november 18, 2007


Eelarvamustest...mulle tundub, et need ümbritsevad inimesi igalpool ja koguaeg.
Võiks ju arvata, et need oleksid rohkem omased konservatiivsetele inimestele, kuid tegelikult tundub, et ka kõige vabameelsemad inimesed ei ole neist vabad. Mismoodi, tekib küsimus?
Me omistame millegile või kellegile enne mingid emotsioonid, kui me selle asja või inimesega tuttavaks oleme saanud-seda kõike eelarvamuste põhjal. Teeme omad järeldused kuuldu ja nähtu põhjal, kuid ei küündi sügavamale. Inimeste puhul saab määravaks välimus, kui ta pole meile välimuselt sümpaatne- on liiga kole, või liiga ilus( tekitab osadel kadedust, või omistame talle kohe tunnuse,ilus-järelikult loll) Välimus tekitab kohese reaktsiooni- ta ei meeldi mulle, ma ei tahagi teda tundma õppida. Samamoodi on ka kõigi asjadega. Ma ei proovigi järgi, sest mulle tundub, et see ei ole hea, see ei ole minu jaoks. Aga kas pole tegelikult kõik kogemuse eelne eelarvamus?
Nii tundub ka see süsteemi mitte olemasolu eelarvamus. Süsteemi olemasoluga puutume me iga päev kokku ning seetõttu saame selle põhjal rääkida ka sellest, mida me süsteemist arvame. Kuid mitteolemasolust on meil vaid mingisugused ettekujutused, arvame et ilma selleta oleks lihtsam, oleksime vabamad. (Arvan, et süsteem on siiski hea).
Muidugi ei saa eelarvamused olla ainult halva kõlaga, võime omistada ka hea tähenduse, kuid järgi proovides selgub, et see oli ebameeldiv. Kuid eelarvamustest kui sellistest räägitakse siiski kui "halbadest". Kuid mulle tundub, et inimestel on neid liiga palju, liiga paljude asjade kohta...
Kas ei oleks lihtsam ja parem elada kui me prooviksime kõik asjad järgi, ei otsustaks vaid enda eelarvamuste põhjal. Sest järgi proovides kujuneksid meil nende asemel arvamused.
Eelarvamused peegeldavad tegelikult inimeste primitiivsust näha kaugemale iseenda harjumuspärastest vaadetest, seda vähemalt minu jaoks...
Helena

9 kommentaari:

H ütles ...

Viimases lauses peaks olema ikka mitte näha kaugemale.

Inga ütles ...

Väga õige jutt! Viska viis, Helena! :D

tordilabidas ütles ...

Väga põnev teema :) Tegelikult võib olla tekivadki meil eelarvamused tänu sellele, et oleme varem need asjad järgi proovinud ja midagi teada saanud ning siis järgmine kord millegi taolisega kokku puutudes meil ongi eelarvamus. Kui me tutvume uute olukordade, inimeste, asjade vms, siis meil vast ei saa olla eelarvamust vaid mingi eelaimus, sest me ei oska veel sellest midagi arvata. Muidugi, ülimalt positiivne oleks see, kui saaksime suhtuda kõigesse varem kogetusse seda uuesti kohates eelarvamusteta, aga kas see oleks võimalik?

H ütles ...

Kipun siiski arvama, et inimeste puhul tekivadki need kõige suuremad eelarvamused. Või kas eelaimus ei muutu eelarvamuseks? Kui me osutame olukorrale mingi eelneva tähenduse, enne kui me seda uuesti kogeme, selles suhtes, et ükski olukord elus ei ole ju kunagi täpselt ühesugune, mingid faktorid muutuvad siiski...kas see siis ei ole eelarvamus? Kui me kohtame uuesti seda, mida me varem oleme kohanud, siis on meil selle kohta tegelikult selgem välja kujunenud arvamus(kuid kuna ükski olukord ei saa olla teinekord samasugune siis...)
Ei tahagi väita, ega ei arva, et eelarvamusi ei peaks olema, aga nende põhjal midagi tegemata jätta, kellegagi tutvumata jätta...see on pigem küsimus mis õhku jääb.

T ütles ...

ma arvan et inimene ei peaks juhinduma igasugustest eelarvamustest mis on loodud siia ilma vaid püüdma neid igal juhul vältida ning näiteks siis kasvõi tegema neile vastupidiselt kuigi muidugi alati käitutakse eelarvamuste rohkelt aga nohh...

Tiiu ütles ...

¨¨¨¨¨¨¨¨¨**
¨¨¨¨¨¨¨¨¨*o*
¨¨¨¨¨¨¨¨*♥*o*
¨¨¨¨¨¨¨***o***
¨¨¨¨¨¨**o**♥*o*
¨¨¨¨¨**♥**o**o**
¨¨¨¨**o**♥***♥*o*
¨¨¨*****♥*o**o****
¨¨**♥**o*****o**♥**
¨******o*****♥**o***
****o***♥**o***o***♥ *
¨¨¨¨¨____!_!____

Head uut, ka filosoofia aastat!

Rain ütles ...

hmm.....ei tegelikult on kõik väga õige ilus ja tore,aga sellega küll nõus ei ole et välimus määravaks saaks,muidugi aitab hea välimus kaasa hea mulje jätmisel,kuid eelkõige on tähtsaim (minu arust) siiski käitumine ja see et ilus=loll on ikka väga mööda...
sry...

Kil- ütles ...

Nõustun, et inimene peaks hoiduma eelarvamustest, kuid tegelikult tuleneb palju ka keskkonnast kus elame, ajaloost mida koolis õpime, filmidest jne. Kujunevad mingid kindlad stereotüübid ja ütlme nii, et tegelikult enamus juhtudel peavad need paika. Ja meie räägime siin kõik halbadest eelarvamustest, aga eelarvamus võib ju ka hea olla, mis tegelikult ei tule samuti kasuks.
Ok, ma ei oska edasi midagi öelda.

birk ütles ...

eelarvamused on evolutsiooniline vorm instinktidest - viis, kuidas langetada otsuseid kiirelt, võimaldades üldistust, mitte uppumist detailidesse. nõus, kindlasti läheb osa infost eelarvamuste tõttu kaduma, kuid kust leida see fenomenaalne ajahunnik, mida läheks vaja tutvudmaks iga persooni, nähtuse ja asjaga süvitsi?